Kjøp billett

Program | Billetter | Praktisk info | Hjem

Programmet

Hovedscenen

Salongscenen

Teltet

Barnescenen

12.10: Klassekampen-debatten: Den evige opposisjon

I panelet: Bjørnar Moxnes (R), Kirsti Bergstø (SV) og Tuva Moflag (Ap). Ordstyrer: Mari Skurdal

Les mer

Er regjeringsmakt egentlig ønskelig, eller ligger makta i å være i evig opposisjon?

Enhver regjering kan og bør forvente en viss slitasje etter en tid ved makta. Samtidig har FrPs karakteristikker om den «grå og kjedelige» regjeringspolitikken etterfulgt av uttredelse, og SV og Rødts avvisning av regjeringsmakta vist oss at det ikke lenger er regjeringsmakt som står i høysetet. Ingen ønsker å være en dørmatte, men samtidig er det vel fortsatt slik at makta er ved det høye bord?

Klassekampen stiller spørsmålet om det er mulig å samle en bred venstreside med regjeringsmakta, og er det egentlig det partiene ønsker?

I panelet: Bjørnar Moxnes (R), Kirsti Bergstø (SV) og Tuva Moflag (Ap). Ordstyrer: Mari Skurdal

Vis mindre

12.15: Samtale: Naturen som forsvinner – hva gjør naturtapet med oss?

Sigurd Hverven, Agnar Lirhus, Anna Blix, Sofie Marhaug

Les mer

Hva skjer med mennesket i møte med de krisene som både er saktegående og hurtige, synlige – men samtidig vanskelige å ta innover seg? Hvordan kan vi bruke språket, litteraturen og filosofien for å formidle og tenke rundt naturtapene? For å snakke og tenke rundt disse spørsmålene har vi fått med oss filosof Sigurd Hverven, forfatter Agnar Lirhus (Nå hogger de), og biolog og forfatter Anna Blix. Litteraturviter og stortingspolitiker for Rødt, Sofie Marhaug, leder panelsamtalen.

Vis mindre

12.30: Samtale: Drittleiligheter og bolighaier

Hanna Asefaw (Reduser husleia), Stein Stugu, Mirjam Sorge Folkvord, Emma Tollersrud

Les mer

Hvordan kan vi hindre at bolig i stadig større grad blir spekulasjonsobjekter? Står politikken om at flest mulig skal eie sin egen bolig i veien for en sosial boligpolitikk? Hvilke endringer må til for at flere skal kunne ha råd til et anstendig sted å bo? Med Hanna Asefaw fra aktivistkollektivet Reduser husleia, Stein Stugu, rådgiver for De Facto og lokalpolitiker for Rødt i Bærum og Mirjam Sorge Folkvord, sosiolog og forfatter av Bygården. Historier om drømmer, virkelighet og norsk boligpolitikk. Samtalen ledes av Emma Tollersrud, journalist i Klassekampen.

Vis mindre

12.00: Ansiktsmaling, lek og spill

12.30: Figurteater: Den lille røde høna og hvetekornet

Mari Rise Knutsen, Eskild R. Myklebostad

13.00: Konsert: Sliteneliten

Les mer

Sliteneliten leverer grandiose powerballader og lettbeinte viserock med kompromissløst budskap. Silje Strøm på tverrfløyte, Inga Haugdahl Solberg på fele, Ylva Gulpinar og Synneva Gjelland på gitarer, Thea Marie Kvam på trommer og Maria Refsland spiller bass.

Klikk her for å lytte på Spotify

Vis mindre

13.05: Putins Russland

Lolja Nordic, Ellen Engelstad

Les mer

Lolja Nordic er en russisk øko-feminist, krigsmotstander og DJ som bor i Tallin etter å ha flyktet fra Russland. Hun intervjues av Ellen Engelstad, forlagsredaktør i Manifest forlag.

Vis mindre

13.30: Bokbad: Mímir om Michelet

Mímir Kristjánsson, Cathrine Sandnes

Les mer

Mimir Kristjánsson er forfatter og stortingspolitiker for Rødt. I 2021 ga han ut boka Jon Michelet – en folkets helt, hvor han forteller historien om Jon Michelets år som kontroversiell journalist og medlem av AKP (m-l), om familieliv, overvåkning, berømmelse og skrivetørke. Cathrine Sandnes bokbader Kristjánsson. Sandnes er forfatter, og forlegger i J.M. Stenersens Forlag.

Vis mindre

13.00: Ansiktsmaling, lek og spill

14.00: Samtale: Strukturell rasisme og klasse

Athena Farrokhzad (SE), Hatem Ben Mansour (Antirasistisk Senter), Nosizwe Baqwa, Seher Aydar

Les mer

Hvordan virker den strukturelle rasismen på ulike grupper i samfunnet? Og hvordan kan vi avsløre og bekjempe maktspråk som opprettholder undertrykkende strukturer? Med forfatter Athena Farrokhzad, Hatem Ben Mansour, daglig leder i Antirasistisk Senter, og musiker Nosizwe Lise Baqwa. Samtalen ledes av Seher Aydar, som er stortingspolitiker for Rødt.

Vis mindre

14.00: Samtale Fattigdom og sosial ulikhet i kunsten

Kaisa Hansen-Suckow, Maria Navarro Skaranger, Helene Heger Voldner

Les mer

Hvordan ser fattigdommen ut i et velferdssamfunn? Hvordan snakker og skriver vi om fattigdom og utsatte mennesker? Hva gjør det med mennesker å leve i fattigdom, og hvordan kan kunsten bidra inn i samtalen? En samtale om fattigdom og kunst, med aktivist, kunstner og byråkrat Kaisa Hansen-Suckow, som kommer med boka På bunnen – om å være fattig i verdens rikeste land denne høsten, og forfatter Maria Navarro Skaranger, som har skrevet om klasse og sosial ulikhet i sin nyeste bok Emily forever (2022). Samtalen ledes av Helene Heger Voldner, prosjektleder ved Deichman bibliotek.

Vis mindre

14.30: Samtale: Streik - arbeiderklassens viktigste våpen. Eller?

Espen Utne Landgraff, Janne Lisesdatter Håkonsen, Liv Bjørnhaug Johansen, Isak Lekve

Les mer

Hva kan tillitsvalgte lære av historien, og hvilke erfaringer er gjort i nyere tid? Er det for mye legalisme og for mye fokus på fredsplikten i norsk fagbevegelse? Truer den hyppige bruken av tvungen lønnsnemd fagbevegelsens kampkraft? Med Espen Utne Landgraff, som sto i front for Foodora-streiken, Janne Lisesdatter Håkonsen fra Norsk Lokomotivmannsforbund, og Liv Bjørnhaug Johansen, forfatter av Den lange vakta, om sykepleierne i frontlinjen. Isak Lekve leder samtalen. Lekve er sosiolog og tilknyttet kunnskapssenteret De Facto. I 2021 ga han ut boka Streik. Eller hemmeligheten bak den norske modellen på Manifest forlag.

Vis mindre

14.00: Opplesning og live-tegning: Frinken Fopp

Knut Nærum, Bjørn Ousland

Les mer

Frinken Fopp er ganske blid.
Han er både frosk og gutt.
Kan det være vanskelig med begge deler? Absolutt.

Knut Nærum og Bjørn Ousland leser og live-tegner fra boka si Frinken Fopp! Historien er skrevet på lettleste vers og rim, og passer særlig for barn i alderen fire til ti år.

Vis mindre

14.50: Opplesning: Athena Farrokhzad

15.00: Konsert: Tilbud og etterspørsel

Les mer

Bandet Tilbud og Etterspørsel med Vigdis Hjorth i front tar oss med inn i dramatiker og poet Bertolt Brechts verden – for å overbevise oss om at verden bør omorganiseres! Med Vigdis Hjorth, Jørn Simen Øverli, Ruth Wilhelmine Meyer og Espen Leite.

Klikk her for å se video av Tilbud og etterspørsel

Vis mindre

15.00: Opplesninger Maria Navarro Skaranger, Molly Øxnevad

15.30: Samtale: En rettferdig og grønn omstilling

Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender), Ann Ørjebu, Kathrine Kinn, Marie Sneve Martinussen

Les mer

Hvordan skaper vi et klimavennlig samfunn som alle kommer godt ut av? Hvordan ser en grønn omstilling ut for industrien og for landbruket? Hvor kan miljøbevegelsen og industrien møtes, hvilke kamper kan man kjempe sammen? Med Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender, Ann Ørjebu, oljearbeider og klubbleder i Industri Energi, og Kathrine Kinn, bonde og tidligere organisatorisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Samtalen ledes av Marie Sneve Martinussen, stortingspolitiker og nestleder i Rødt.

Vis mindre

15.00: Ansiktsmaling, lek og spill

15.30: Samtale: Hva kan science fiction lære oss om vår egen samtid?

Cathrine Knudsen, Joanna Rzadkowska, Tharaniga Rajah, Julia Wiedlocha

Les mer

Vi lever i en tid hvor dystopien henger over oss som en fuktig klut, og framtida stadig blir vanskeligere å spå. Kan alternative framtidsfortellinger hjelpe oss å forstå hva som skjer nå, og hvor vi er på vei? Hvordan kan science fiction-litteraturen veilede oss gjennom dette tornekrattet av en samtid? Med forfatter Cathrine Knudsen, kjent for bl.a. Den siste hjelperen og Kjærlighetsfragmentet, forfatter og psykolog Joanna Rzadkowska, som har vært medredaktør for science fiction-antologien En strek gjennom tyngdekraften, og forfatter Tharaniga Rajah, som mottok gode kritikker for sin debutroman Det er lenge til skumring. Oversetter og litteraturviter Julia Wiedlocha skal lede samtalen. Wiedlocha har oversatt den nobelprisvinnende forfatteren Olga Tokarczuk, og i 2021 oversatte hun Stanisław Lems verdenskjente science fiction-roman Solaris.

Vis mindre

16.00: Samtale: Skeiv kamp er klassekamp

Torstein Dahle, Molly Øxnevad, Erna Bøyum, Begard Reza, Benedikte Pryneid Hansen

Les mer

I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Hva var de historiske og materielle forholdene som bidro til at homokampen og -frigjøring ble mulig? Og hvor står homokampen i dag? Benedikte Pryneid Hansen i samtale med aktivister fra den skeive bevegelsen. Med Torstein Dahle, forfatter Molly Øxnevad, Erna Bøyum (redaktør i Blikk) og Begard Reza (Salam Norge).

Vis mindre

16.30: Samtale: Det politiske spillet – fotball, sportsvasking og boikott

Mina Finstad Berg, Håvard Melnæs, Gjert Moldestad, Aslak Sira Myhre

Les mer

Hvor politisk skal fotballen være, hvilket ansvar har Norge og den norske idretten og hvordan kan lille Norge påvirke storpolitikken- og idretten? Hvordan skal vi behandle menneskerettigheter, pressefrihet og sikkerhet når idrettsarrangementer tildeles diktaturer og strenge regimer? Med Mina Finstad Berg, sportskommentator i TV 2, Håvard Melnæs, redaktør i fotballmagasinet Josimar, og Gjert Moldestad, tidligere talsmann i Norsk Supporterallianse. I samtale med Aslak Sira Myhre, nasjonalbibliotekar og fotballentusiast.

Vis mindre

16.30: Samtale: Sangen som våpen

Gjermund Kolltveit, Rudolf Terland Bjørnerem, Lina Teir

Les mer

Arbeiderviser, protestsang, rap og joik – hvordan har sangen blitt brukt som våpen og verktøy, og hvordan kan vi bruke den i dag? Med Gjermund Kolltveit, forfatter av boka Sang som våpen, Rudolf Terland Bjørnerem, musiker og medlem av bandet Ohnesorg, og Lina Teir, aktivist, låtskriver, forteller og musiker. Samtalen ledes av Ingrid Fadnes (feature-journalist i Klassekampen).

Vis mindre

16.00: Figurteater: Den lille røde høna og hvetekornet

Mari Rise Knutsen, Eskild R. Myklebostad

17.00: Internasjonal debatt: Venstresida og krigen i Ukraina

Volodymyr Ishchenko (UKR), Lolja Nordic (RUS), Veronika Honkasalo (FIN), Bjørnar Moxnes, Mari Eifring

Les mer

Den ukrainske sosiologen Volodymyr Ishchenko, den russiske anti-krigsaktivisten Lolja Nordic og nestleder i finske Vänsterförbundet, Veronika Honkasalo, kommer til Popvenstre for å samtale med Rødt-leder Bjørnar Moxnes om krigen i Ukraina, krigsmotstand, og vilkårene til den ukrainske og russiske venstresida. Mari Eifring leder samtalen. Eifring er utenriksredaktør i Klassekampen.

Vis mindre

17.45: Samtale: Den vanskelige maten

Andreas Liebe Delsett, Sandra Lillebø, Runar Døving og Lara Rashid

Les mer

På hvilken måte har mat blitt en klassemarkør, og hva skjer med matgleden i et samfunn med stadig økende matpriser og sosiale og økonomiske forskjeller? Med forfatter Andreas Liebe Delsett (Den vanskelige maten), forfatter Sandra Lillebø og sosialantropolog og forsker Runar Døving. Samtalen ledes av journalist og forfatter Lara Rashid.

Vis mindre

17.30: Live podkast: MÍMIR & MARSDAL

Mímir Kristjánsson, Magnus Marsdal

Les mer

Førpremiere på ny podkast fra Manifest Media: To tydelige typer løser verdensproblemer over en lav sko, mens både høyre- og venstresida får gjennomgå. Det hele anrettet på en seng av uro over egen klassebakgrunn.

Vis mindre

18.30: Konsert: Natnael

Les mer

Natnael Niguse er født i Etiopia og oppvokst på Romsås i Oslo. 27-åringen var lenge en godt bevart hemmelighet i Oslos mange kjellerstudioer, men hans helt særegne formidlingsevne har den siste tiden gjort ham til en stigende stjerne i norsk urbanmusikk. Hans friske og sjelfulle fornyelse av afrobeat-sjangeren har skaffet ham både listeplass på P3, millioner av streams og Spellemanns-nominasjon i kategorien RnB/soul.

Klikk her for å lytte på Spotify

Vis mindre

19.15: Konsert: Bianca

Les mer

Rap-stjerneskuddet Bianca - tidligere Raw B - er oppvokst på Tøyen og Holmlia, og sluttet på ungdomsskolen for å satse på musikk. Etter å ha laget sine første egne låter hos Agenda X kom hun til Urørtfinalen i 2020 med låta «Cold as ice». Nå lager hun for første gang låter på norsk. Det låter beinhardt, engasjerende og som noe helt nytt på den norske urbanmusikk-scenen. Om noen år kan du skryte av å ha vært blant de heldige som så legenden Bianca under Popvenstre i 2022. Vi lover.

Klikk her for å lytte på Spotify

Vis mindre

20.20: Konsert: Aiming for Enrike

Les mer

Den eksplosive duoen skal skape elektrisk stemning på hovedscenen. Et av Norges mest nyskapende og spennende band! Med Tobias Ørnes Andersen og Simen Følstad Nilsen.

Klikk her for å lytte på Spotify

Vis mindre

21.35: Konsert: Frida Ånnevik

Les mer

Årets headliner er Frida Ånnevik – en artist som leverer «pop i åpent landskap» med referanser til både viser, jazz, folkemusikk og soul. Siden debutalbumet Synlige hjerteslag har hun etablert seg som en folkekjær artist og en av pop-Norges skarpeste tekstforfattere. For sine fem egne album har hun vunnet en rekke priser, deriblant Spellemannsprisen, Prøysen-prisen og Klassekampens kulturpris.

I 2022 gjør Frida Ånnevik bare et knippe utvalgte festivaler landet rundt. Sammen med sitt band tar hun publikum med inn i en verden med sterk musikalsk nerve.

Klikk her for å lytte på Spotify

Vis mindre

NB: Mindre endringer i programmet kan forekomme

Popvenstre i Kubaparken

Kjøp billetter

Kjøp billett før det blir utsolgt!